Stoły to nieodzowny elementem wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego. Kupując nowe stoły do baru, tworzy się określoną atmosferę miejsca, organizuje się przestrzeń przeznaczoną do konsumpcji, dba się o wygodę klientów i zapewnienie jak największej liczby miejsc siedzących, tak by lokal mógł pomieścić możliwie dużą liczbę gości.
Ze względu na charakterystykę lokali typu bar, meble dedykowane tego typu miejscom, muszą wyróżniać się określonymi, dość specyficznymi właściwościami. Jakie to właściwości? Na co zwrócić szczególną uwagę, kupując stoły barowe? Jaki ich rodzaj będzie najlepszy z ekonomicznego punktu widzenia?
Najtaniej nie znaczy najlepiej
Choć wydaje się to zupełnie oczywiste, niektórzy chyba zapominają o tej starej prawdzie i inwestują w najtańsze modele mebli dostępnych na rynku. Tymczasem tanie stoły do baru mają zwykle niestabilną konstrukcję, przez co bardzo szybko się zużywają. Z chybotliwym stołem nic już sensownego nie da się zrobić, a nic tak nie zdenerwuje klienta lokalu, jak przypadkowe rozlanie piwa przy delikatnym szturchnięciu stołu, o co przecież w zatłoczonym barze nietrudno. Zdecydowanie lepiej ponieść nieco większy koszt i zainwestować w stół barowy o solidnej, mocnej konstrukcji. Może to być nawet stół o konstrukcji metalowej, z blatem wykonanym z płyty melaminowanej lub innej. Taki stół nie będzie przesadnie drogi, a zapewni wysoką stabilność na lata. Co warte podkreślenia, stoły o konstrukcji metalowej są również zwykle sporo cięższe od stołów drewnianych, przez co są mniej chybotliwe i bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne, a tym samym koszt ich bieżącego utrzymania w dobrym stanie technicznym jest mniejszy.
Drewno zawsze w modzie
Jeśli zależy Ci na stworzeniu bardziej eleganckiego wnętrza baru, zamiast stołu o konstrukcji metalowej, wybierz elegancki stół o konstrukcji drewnianej. Drewniane stoły do baru https://pubest.pl/pl/c/stoly-do-baru/43 są bardziej eleganckie, mogą mieć większe rozmiary (dzięki funkcji rozkładania), idealnie komponują się z drewnianymi ławami lub krzesłami. Wybierając ten model stołów, warto szukać wersji wykonanych z twardych gatunków drewna, z odkręcanymi nogami, co ułatwia ich przechowywanie i transport, z blatami wykonanymi z płyt laminowanych niepodatnych na wilgoć, łatwych do utrzymania w czystości i dobrym stanie technicznym. W przypadku niewielkich barów warto zdecydować się na zakup stołów rozkładanych, które w razie potrzeby mogą dość szybko zwiększyć dostępną powierzchnię swoich blatów. To doskonałe rozwiązanie dla lokali przyjmujących rezerwacje od większych grup osób.